Mag ik een trisuit aan met mouwtjes?
Volgens de officiële reglementen is dit toegestaan in triathlonevenementen langer dan de standaard (olympische) afstand, maar alléén als het ook is toegestaan om een wetsuit te dragen in die wedstrijd (zie WR artikel 2.8). In triathlonwedstrijden over de standaardafstand (olympische afstand) of korter mogen dus volgens het reglement nooit trisuits met mouwtjes worden gedragen (m.u.v. extreme weersomstandigheden). En als – vanwege hoge watertemperatuur -het dragen van een wetsuit verboden is, mogen ook in langere wedstrijden geen trisuits met mouwtjes gedragen worden.
In Nederland wordt hierop expliciet gehandhaafd in wedstrijden van de teamcompetities, de NK’s en het Jeugd- en juniorencircuit. Voor overige (recreatievere) evenementen zal hier vooralsnog niet op worden gehandhaafd. Uitzonderingen en wetsuitgebruik worden bepaald door de BG (bondsgedelegeerde) en de wedstrijdleider.
Mag ik zgn. 'compressietubes' aan tijdens het zwemonderdeel?
Compressietubes zijn vergelijkbaar met compressiekousen, maar dan zonder voetgedeelte. Compressiekousen (dus mét voet) zijn nooit toegestaan tijdens het zwemonderdeel (wél tijdens lopen en fietsen). Compressietubes mogen daarentegen wel gebruikt worden tijdens het zwemonderdeel, maar alleen als het dragen van een wetsuit is toegestaan. Ook als een wetsuit is toegestaan, maar een atleet er vrijwillig voor kiest om geen wetsuit aan te doen, is het dragen van compressietubes toegestaan.
Wetsuit niet toegestaan = compressietubes niet toegestaan.
Mag ik een extra trisuit (zgn. swimskin of skinsuit) aan tijdens het zwemonderdeel?
Als het dragen van een wetsuit niet is toegestaan vanwege de watertemperatuur geven atleten er nog wel eens de voorkeur aan om een extra (strak) trisuit over het gewone trisuit aan te trekken. Dit gebeurt met name bij lange afstanden, waarbij de trisuits niet per definitie ontworpen zijn voor het zwemmen zonder wetsuit (zijn vaak voorzien van zakjes en sluiten wat minder strak aan). Het dragen van een tweede trisuit is te allen tijde toegestaan, maar het mag alleen bij wedstrijden over afstanden langer dan standaard/OD worden uitgetrokken na het zwemonderdeel. Beide trisuits moeten aan de eisen voor een trisuit voldoen (zie reglementen, maar meestal houdt dit in dat het geheel gemaakt is van nylon of lycra, waarin geen rubberachtig materiaal zoals polyurethaan of neopreen is verwerkt).
De rits van mijn trisuit zit aan de voorzijde, mag dat?
In de internationale regelgeving is dat niet altijd toegestaan, maar in Nederland wordt daar (m.u.v. internationale wedstrijden) niet op gecontroleerd. Een rits aan de voorzijde mag echter niet verder dan 12 cm. open staan.
Mag ik mijn startnummer onder mijn wetsuit dragen tijdens het zwemonderdeel?
Ja dat mag. Alleen als het dragen van een wetsuit niet is toegestaan mag een startnummer niet al tijdens het zwemonderdeel worden omgedaan (dat zwemt natuurlijk ook niet fijn).
Als een wetsuit verplicht is vanwege de watertemperatuur, mag ik dan ook een zgn. shorty aan?
Een shorty (wetsuit met korte mouwen en/of korte pijpen) mág, maar we raden het niet aan. Een dergelijk wetsuit beschermt uiteraard minder goed tegen de kou. Wanneer een wetsuit verplicht is, is het water vaak zo koud dat je waarschijnlijk niet eens in een shorty zou willen zwemmen…